De afgelopen weken ben ik een paar maal naar slaapplaatsen van spreeuwen geweest. Voor ze op hun slaapplaats neerstrijken, geven deze indrukwekkende zwermen een wervelende luchtshow.

Spreeuwen slaapplaats

Op zo’n slaapplaats verzamelen soms meer dan één miljoen spreeuwen. Helaas heb ik dat nog niet mogen aanschouwen, maar enkele tienduizenden is ook al erg indrukwekkend. Een slaapplaats doet voor spreeuwen dienst als een informatiecentrum. Zij komen hier bij elkaar om informatie uit te wisselen.

 

Spreeuwen vallen in

Spreeuwen die vandaag een goede foerageerplek hebben gevonden, vliegen de volgende ochtend als eerste resoluut naar hetzelfde voedselgebied. Spreeuwen die de vorige dag weinig eten vonden, volgen die voedselgidsen.

 

Spreeuwen

 

Het meest indrukwekkend worden de vormen van de zwerm als een roofvogel de groep belaagd;

Spreeuwen met valk

 

De kracht zit hem in het getal. Door op te gaan in het geheel is het voor de roofvogel erg moeilijk om er eentje uit te pikken. Zie hieronder in de kom die stip……een torenvalk die zijn geluk beproefd en te maken krijgt met een ‘monster’ dat hem juist op lijkt te slokken.

Spreeuwen

 

Ik heb de foto’s met zwart/wit in mijn hoofd gemaakt, omdat het zo een grafisch iets is dat kleuren eerder afleiden dan dat ze recht doen aan het spel;

letterlijk alle vormen zijn mogelijk;

Spreeuwen

Vogels zijn zo oud als dino’s……..zouden zij dit ook gedacht hebben?

 

 

Maar ook scherpte en onscherpte is leuk. Hier heb ik met de sluitertijden gespeeld en een deel van de groep is scherp en een deel juist niet;

Spreeuwen

een Japanse pentekening ……..

Spreeuwen

 

een tornado van spreeuwen stort zich in het struikgewas…….

Spreeuwen

 

Ook dit jaar heb ik me weer een paar maal mogen vergapen en vermaken met deze prachtige dieren. Met wie het niet zo geweldig goed gaat trouwens. Belangrijkste oorzaak is vermoedelijk de afname van sappige weilanden, de voornaamste voedselbron voor de vogel. De spreeuw is afhankelijk van het platteland, en daar gaat het slecht met alle vogels. In agrarisch gebied is de waterstand te laag, wordt er te vaak gemaaid, te veel gif gebruikt en is er te weinig voedsel voor vogels.