Tussen 29 oktober en 1 november zijn we met de Masterclass III naar de Ardennen geweest. Een heerlijk weekend vol gezelligheid en prachtige bosbeekjes.

De eerste dag zijn we er op tijd op uit gegaan om te fotograferen.

Eerst zijn natuurlijk de onvermijdelijke lange sluitertijden aan de beurt. Omdat het niet al te zonnig is en er derhalve weinig licht is, volstaat veelal het gebruik van een polarisatiefilter om het water te verstillen, maar net niet zoveel dat de dynamiek eruit is. Het blijft lekker spelen met de mogelijkheden van de camera.

Helaas had ik geen lens met meer groothoek dan 24mm bij me, noch had ik nog filters tot mijn beschikking (kwijt geraakt in Schotland). Dus dit was het maximale voor mij.

Al snel kwam de macro tevoorschijn om er eens wat anders van te maken. Inzoemen op de watervalletjes levert vaak leuke momenten op. Door wat onder te belichten krijgen de kleuren wat extra’s, geholpen door de polarisatiefilter.

 

Hierna aan het spelen geraakt met een overhangende tak. Ook hiermee kun je vele beelden maken. Ik heb hier zeker een half uur staan puzzelen wat er allemaal mee kan. In het eerste beeld heb ik ervoor gekozen om de saaie en rommelige linkeroever te laten verdwijnen achter de tak en net zo lang voor- en achteruit gelopen tot de tak de lussen van de beek volgde. In het tweede beeld is er gekozen voor een minimale dieptescherpte, waarbij toch te zien is dat er een beek loopt.

De volgende ochtend was de Hoegne aan de beurt:

Ook hier weer eerst de beek zelf en wel op een rozet van de bosbies. Deze zorgt voor een rustpunt in de dynamiek van de beek. Zo zijn er twee eye-catchers in een beeld die samen de balans zoeken en vinden. Zonder de ander zou het beeld uit evenwicht zijn.

 

In het beeld hieronder is er weer gekozen om eens in te zoemen op een rots in de beek. Door de juiste sluitertijd te kiezen, zie je kleine stroompjes en details die je normaal niet ziet. Omdat ik de witbalans verdraaid heb naar koel, komt het water er erg mooi en onderkoeld uit.

 

Al met al een geslaagd weekend met een hoop gezelligheid en fotografische hoogstandjes van alle deelnemers.