Erasmusbrug

Op 28 december 2017 zijn Hans Schot, Christian Bastiaansen en ondergetekende afgereisd naar het Rotterdamse om een duik te nemen in het fotograferen van de skyline in het donker. Helaas was er nagenoeg geen kerstverlichting meer te vinden, hetgeen niet wil zeggen dat we ons niet vermaakt hebben.

 

Voor de bovenstaande foto: De Erasmusbrug blijft natuurlijk een schitterend onderwerp en is die avond vanuit alle hoeken gefotografeerd. Ik heb hier gekozen voor een benadering van ongeveer gelijke hoogte met het wegdek en met een sluitertijd van 163 seconden dus 2’43” bij f16.

 

Markthal

De Markthal van Rotterdam was al gesloten en het licht uit. Maar gelukkig hebben we een camera die een stuk langere sluitertijd kent dan onze ogen. Samen met lightroom komen we weer op een ‘normale’ belichting als ware het schemering. Het vraagt naar een een herhaling, dat dan weer wel.

 

Rijnhaven

De Rijnhaven blijft voor mij een favoriete plek om naar toe te gaan voor de nachtelijke fotografie van de Skyline. U snapt vast waarom…

Deze foto is ook met een lange sluitertijd gemaakt : 251 seconden (4′, 11″) op f20. Door het gebruik van zulke lange sluitertijden komen kleuren extra goed naar voren. De sluitertijd van je ogen in ongeveer 1/90’e seconde…..dus er komt in de camera heel wat meer licht dan dat je eigen ogen kunnen zien. Door het gebruik van Nisi Natural Light Filter is de oranje gloed, die altijd boven steden en dorpen hangt, ‘eruit’ gefilterd (tot een minimum beperkt). Er is dus niets aan de verzadiging gedaan. De enige bewerking is de de schaduwen wat opgelicht, de hoge lichten wat gedimd en het contrast verhoogd.

 

Rijnhaven

Deze foto is ook in de Rijnhaven gemaakt, maar met een kortere sluitertijd (30″).

 

Ik heb genoten van een avondje buiten spelen en weet zeker dat we dit vaker gaan doen…..